Waarom neem ik altijd chocolade?

Waarom neem ik altijd chocolade?

Ik kreeg laatst de vraag van een mama hoe het nu kan dat zij 's avonds op de bank altijd chocolade zat te eten en nooit bijvoorbeeld eens een mandarijn?

En misschien is dit ook wel een vraag die vaak door jouw hoofd schiet? Want je wilt graag afvallen en je weet dat je daarvoor minder zou moeten snoepen. Maar waarom lukt het je dan toch niet om voor die mandarijn te kiezen in plaats van voor die reep chocolade? 

Het antwoord daarop is niet simpel, omdat er ontzettend veel factoren een rol kunnen spelen in het feit dat jij voor die reep chocolade kiest. Ik ga ze met je bespreken. 

Waar heb jij behoefte aan?

Misschien heb je het jezelf nooit afgevraagd? Maar de vraag: Waar heb ik behoefte aan? Kan heel erg helpend zijn in deze situatie. Niet alleen voor en tijdens deze situatie, maar ook gedurende de dag. 

Stel je staat hier nooit bij stil en je voelt bijvoorbeeld niet goed aan wanneer jij honger hebt. Of je eet standaard te weinig overdag, omdat je bang bent dat je anders aan gaat komen in gewicht. Of je bent eigenlijk gewoon heel erg moe en je hebt geen chocolade nodig, maar slaap. Of je hebt heel veel stress en jouw lichaam is in een soort van fight or flight modus? 

In al deze gevallen schreeuwt jouw lichaam eigenlijk om energie. In de eerste twee gevallen kan eten helpen om het probleem op te lossen. Maar op het moment dat jouw lijf in een soort oerhonger staat is belandt, kun je logischerwijs niks meer doen dan eten. En vaak zijn dit dan inderdaad energierijke en suikerrijke producten, omdat deze producten jou snelle energie leveren. 

Mijn tip hierbij is; zorg ervoor dat je overdag voldoende voedzaam eet en leer jouw hongersignalen aanvoelen. 

Wanneer je moe bent, heb je ook energie nodig. Maar eigenlijk niet in de vorm van eten, maar in de vorm van slaap. Wanneer je, je hier niet bewust van bent dan kun je ook weer vooral grijpen naar die suikerrijke en energierijke producten. Maar ook wanneer je, je hier wel bewust van bent kan dit gebeuren. Jouw lichaam reageert namelijk vanuit een soort oerdrift en schreeuwt om energie. Daar is bijna niet tegen op te boksen. Dus geef jezelf hier vooral ook niet de schuld van. 

Mijn tip hierbij is; probeer te kijken hoe jij toch voldoende slaap kunt krijgen?

Als je gebukt gaat onder veel stress, bijvoorbeeld door je werk of een vervelende privé situatie (maar ook stress over eten en je gewicht vallen hieronder). Gaat jouw lichaam in de fight or flight modus. Zij gaat cortisol aanmaken en maakt zich op voor de strijd. Jouw lichaam heeft hier energie voor nodig en dus gaat het waarschijnlijk meer vragen om eten. En ook hier zijn het weer die suikerrijke en energierijke producten, omdat die simpelweg het snelst energie leveren aan je lijf. 

Mijn tip hierbij is; probeer jouw stressniveau naar beneden te brengen. Ga aan de slag met jouw relatie met eten en je gewicht en ga op zoek naar manieren om te kunnen ontspannen (yoga, meditatie, wandelen enzovoort). 

Het is een gewoonte...

Jazeker, 's avonds chocolade op de bank eten kan ook een gewoonte zijn geworden. Iets wat erbij is gaan horen. Jouw brein is zitten op de bank gaan associëren met het eten van iets lekkers. 

Ga eens op een andere plek zitten of ga bedenken wat je anders kunt doen dan televisie kijken. Je zult merken dat dit al een groot verschil kan maken! 

Het is een beloning

Het kan ook zijn dat eten voor jou soms aanvoelt als een beloning. "Ik ben zo druk geweest vandaag, ik heb dat stuk chocolade verdient". "Zo de kinderen liggen eindelijk op bed, nu mag mama even ontspannen met een stuk chocolade". 

Probeer voor jezelf een lijstje te maken met alternatieve beloningen die niks met eten te maken hebben. Bijvoorbeeld een lekker warm bad, nieuwe oorbellen of een nieuw lingeriesetje. Koop dat voor jezelf na een drukke periode op je werk bijvoorbeeld. 

Je zit nog heel erg vast in de dieetmentaliteit

Je vindt eigenlijk dat je moet afvallen en dat je geen chocolade mag eten. Je denkt heel erg in goed en slecht eten of gezond en ongezond eten. En je hebt allerlei overtuigingen en regels voor jezelf bedacht op het gebied van eten. 

Dit zorgt er sowieso voor dat jij het vervelend vindt dat je chocolade eet. Dit zorgt er ook voor dat jij er van overtuigd bent dat het eigenlijk beter voor je zou zijn als je voor een mandarijn zou kiezen. En dit zorgt er uiteindelijk ook voor dat je, je uiteindelijk schuldig voelt en je een rotgevoel hebt over het feit dat je die chocolade hebt gegeten. Je baalt van jezelf dat je weer niet hebt gekozen voor die mandarijn. 

De enige oplossing die ik hiervoor heb is het loslaten van de dieetmentaliteit. De focus op afvallen achter je proberen te laten en uit die vicieuze cirkel proberen te stappen. 

Uiteindelijk zal dit je namelijk de ruimte en de vrijheid geven om die bewuste eetkeuzes te gaan maken. Om inderdaad stil te kunnen staan bij de vraag; neem ik nu een stuk chocolade of ga ik toch voor die mandarijn. Waar heb ik zin in? Heb ik wel behoefte aan eten of is er eigenlijk iets anders aan de hand? Om het vervolgens ook ok te vinden als je toch voor die chocolade gaat en hiervan te kunnen genieten zonder schuldgevoelens. 

 

Is deze vraag en uitdaging herkenbaar voor jou? Neem dan zeker eens contact met mij op. Ik denk graag met je mee en help je graag even verder op weg. 

Back to blog