Waarom lukt bij mij het afvallen niet?

Waarom lukt bij mij het afvallen niet?

en lijkt het bij anderen wel te lukken....?

Vaak horen we op Social media of op verjaardagen alleen de succesverhalen. Wat je niet hoort is dat veel mensen binnen een paar jaar weer terug zijn op hun oude gewicht. Het lijkt dus vaak of afvallen de oplossing is. Althans, op de korte termijn... Maar vaak lost het op de lange termijn niks op. 

Wat je ziet op Social media of wat je hoort op verjaardagen is vaak maar een klein deel van het verhaal. Je ziet iemand alleen op dat moment en je hoort alleen het succesverhaal. Je ziet de voor en na foto’s en dat triggerd bij jou weer dat gevoel dat je ook zo verlangt naar dat slanke lichaam. Nog een laatste poging en deze keer gaat het mij echt lukken! Bij die ander werkt het tenslotte ook.

Maar is dat echt zo?
De meeste mensen die ‘succesvol’ gewicht verliezen komen dit gewicht binnen enkele jaren weer aan en zelfs vaak meer dan dat. En daar zie je geen foto’s van of hoor je de verhalen niet van.

Soms lijkt het even te werken, maar al vlug komt dat moment dat er geen kilo’s meer afgaan. De motivatie neemt af en iemand valt weer terug in oude patronen.

We volgen met zijn allen allerlei diëten of proberen afvalpogingen te doen, en toch lijkt niemand hier echt gelukkig van te worden. Hoe kan dit?

Ons lichaam houdt niet van afvallen. Hoe sneller en hoe meer je afvalt, hoe harder je lichaam in opstand komt. Daarnaast focus je, je met afvallen alleen op de buitenkant en verandert er van binnen dus niks. Stop je met afvallen, dan ga je weer precies hetzelfde doen en voelen als daarvoor.

Je hebt geen stevig fundament waar je telkens op terug kunt vallen en je zult dus altijd alleen maar kort durend resultaat krijgen. En de dieetindustrie die weet dit. Die verdienen eraan dat je weer aankomt in gewicht en dan bedenken ze gewoon weer een ander hip dieet of afvalplan…

De vraag is dus of je deze strategie moet blijven hanteren of dat het misschien tijd si om iets anders uit te proberen: iets wat duurzaam is en waar je wel gelukkig van wordt.

En stel jezelf de volgende vragen:

  1. Als afvallen echt zou werken, waarom ben je dan nu nog niet dat gewicht kwijt geraakt?
  2. Als afvallen echt zou werken, waarom worstel je dan nog steeds met je zelfbeeld? 
  3. Als afvallen echt zou werken, waarom voel jij dan zoveel onrust rondom eten?
  4. Als afvallen echt zou werken, waarom heb je dan al zoveel geprobeerd maar lijk je niks vol te kunnen houden?
  5. Als afvallen echt zou werken, waarom zijn er dan zoveel bedrijven die hier geld aan verdienen en blijven de klanten komen?


Het alternatief voor strijden tegen de kilo’s zit verborgen in thema’s zoals acceptatie, zelfcompassie en het maken van bewuste waardegericht keuzes.

En denk je nu; ja maar Adinda hoe doe ik dat dan?
Stuur mij gerust even een berichtje en dan help ik je graag verder 💜

 

Back to blog