Waarom jij geen gewicht verliest...

Waarom jij geen gewicht verliest...

Binnen MomBody & Mind spreek ik natuurlijk ontzettend veel mama's en de meeste van hen hebben diep van binnen de wens om af te vallen. Voor veel mama's lijkt dit echt een onmogelijke opgave. Ze zijn al jaren verwikkeld in deze strijd tegen de kilo's en met hun gewicht gebeurt er niks. Sterker nog; ze komen juist alleen maar aan in gewicht. Meestal hebben al deze mama's iets gemeen met elkaar...

Aankomen

Focussen op afvallen en diëten zijn de grootste voorspellers van gewichtstoename. Hoe tegenstrijdig klinkt dat? 

Afvallen en diëten worden vaak (onterecht) gezien als de oplossing voor gewichtstoename. Maar naar mijn mening is dit juist de veroorzaker van het probleem en proberen wij dus eigenlijk met zijn alles het probleem op te lossen met het probleem....volg je het nog?

Overleven

Wanneer je besluit om gewicht te gaan verliezen, ga je doorgaans, minder eten. Want een calorietekort zorgt voor gewichtsverlies toch? Helaas is het tegenovergestelde juist waar. 

Op het begin zal het goed gaan en verlies je inderdaad gewicht. Dus je denkt dan vaak; dit is de oplossing! Dit gaat helemaal goed komen. Ik voel me fantastisch. De kilo's vliegen er vanaf!

Maar na een tijdje merk je dat je gewicht blijft hangen. Je valt eigenlijk niet meer af. Dit is het welbekende afvalplateau waar je dan op terecht komt. Vaak denken we dan dat we nog minder moeten eten, nog minder moeten snoepen en nog strenger moeten zijn voor onszelf. 

Biologische processen

Eigenlijk is dit het punt waarop ons lichaam aan de bel trekt en je probeert te vertellen dat wat je aan het doen ben, levensgevaarlijk is! Ons lichaam is namelijk gebouwd om te overleven en zij weet niet dat jij bewust aan het afvallen bent. Zij denkt dat jij in een hongersnood terecht bent gekomen en dat er een voedseltekort is. Er worden allerlei biologische processen in werking gezet die ervoor zorgen dat je minder snel voedsel gaat verbranden, dat je meer vet op gaat slaan en die jouw hongergevoel verminderen. 

Kortom; je zult niet verder afvallen en misschien zelf juist aankomen. 

Te weinig eten

 Dat was even wat achtergrondinformatie. We zijn namelijk allemaal zo gewend om te denken vanuit die dieetcultuur. Dat we minder moeten eten, niet te veel mogen eten en vooral matig moeten zijn... Deze overtuigingen zitten diep. 

Hierdoor zijn we altijd bang om teveel te eten en dus aan te komen in gewicht. Als reactie hierop, eten veel mama's standaard minder dan dat hun lichaam nodig heeft aan energie. En zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zorgt (te) weinig eten juist voor gewichtstoename. 

Waarom jij geen gewicht verliest

Eén van de belangrijkste redenen waarom veel mama's geen gewicht verliezen is dan ook omdat zij te weinig eten. Hun lichaam gaat in de overleefstand en gaat vet vasthouden, de stofwisseling vertragen en dus kom je aan. 

Ik begeleidt mama's die hier mee worstelen vaak 1:1 om te werken aan een gezond, voedzaam, maar vooral voldoende calorieën bevattend eetpatroon. De meeste van hen vallen af en eigenlijk krijgen ze allemaal meer energie, minder buikklachten en minder stemmingswisselingen. Hoe fantastisch is dat! 

Heb jij het vermoeden dat jij te weinig eet? Plan dan eens vrijblijvend een kennismakingsgesprek met mij in. Ik kijk graag even met je mee!

Back to blog