Mama in de spotlight: Geranda Roeters

Mama in de spotlight: Geranda Roeters

Mama in de spotlight. In deze rubriek zet ik elke maand een mama in de spotlight die vertelt over het moederschap en haar uitdagingen rondom eten en haar mamalijf. Gewoon omdat alle mama's gezien mogen worden voor wie ze zijn, maar vooral om echte mama's te laten zien en andere mama's te inspireren en ze het gevoel te geven dat ze niet de enige zijn die het soms moeilijk hebben.

Deze week in de spotlight: Geranda Roeters (49 jaar)

Alleenstaande moeder van een tweeling

Geranda is 49 jaar en is alleenstaande moeder van een tweeling van 10 jaar en hond Dipsy (3 jaar) woont ook bij hen in huis. Geranda werkt als grafisch vormgever en is daarnaast bezig met en kleine creatieve onderneming in kaarten en prints. 

Zij zou zichzelf omschrijven als een sprankelende sociale creatieveling die al sinds haar kindertijd teveel met (zorgen voor) anderen bezig is geweest en zichzelf nu weer aan het terugvinden is. 

Geranda volgt op dit moment het 1:1 coachtraject Rust rondom eten bij mij, omdat ze na jaren van diëten en verstoord eetgedrag eindelijk hoopt op een wat gezondere relatie met eten. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor haar kinderen. 

Geranda vind het moederschap prachtig, maar af en toe ook een opgave. "Ik ben best prikkelgevoelig en omdat ik ook moet mantelzorgen voor mijn bejaarde ouders ben ik vaak moe van alle ballen hoog houden. dan voel ik me schuldig naar mijn kinderen toe, omdat ik ze niet altijd kan geven wat ze nodig hebben of ik graag zou willen."

Mijn eigen grenzen bewaken

Voor Geranda is de grootste uitdaging in het moederschap het zorgen voor een ander en tegelijkertijd haar eigen grenzen bewaken. "Ik ben soms zo'n moeder die in het vliegtuig eerst het masker bij mijn kinderen opzet en dan pas bij mezelf. Wat natuurlijk niet werkt. Mijn belangrijkste les nu (ik zit midden in een burn-out) is goed voor mezelf zorgen." 

Een ander moeilijk ding vindt Geranda het omgaan met conflicten tussen de kinderen onderling en met haarzelf. "Ik ben heel erg conflictmijdend en dat is ook niet altijd handig."

De bakken met liefde

Het mooiste aan het moederschap vindt Geranda de gezelligheid van samenzijn, het gezin. "De bakken met liefde die ik ontvang en kan geven. Dat ik ze mag zien opgroeien tot hun eigen unieke persoonlijkheid. En de enorme lessen die ik daarbij over mezelf leer. Soms niet makkelijk maar wel ontzettend waardevol."

Mijn lijf omarmen vind ik nog moeilijk

Geranda heeft een voorgeschiedenis van veel diëten. Ze houdt van lekker eten, maar heeft hier al sinds haar tienerjaren een negatief gevoel over. Met als gevolg dat ze dieet op dieet heeft gestapeld en uiteindelijk alleen maar dikker en gestresster werd. 

"Ik probeer dat nu wat meer los te laten. Mijn lijf omarmen vind ik moeilijk. Ik zie mezelf nog steeds als de superslanke twintiger/dertiger die ik was en vergeet dat die persoon wel twee keer in mijn huidige ik past. Dan schrik ik van foto's, terwijl ik weet dat ik er mag zijn. Ik ben wel heel dankbaar voor wat mijn lichaam allemaal doet voor mij (lopen, dansen, kinderen baren, etc.) 

De grootste uitdaging voor Geranda op dit moment zijn dan ook vooral de negatieve gedachtes over eten en haar mamalijf. "Opbouwen van nieuwe gewoontes is voor mijn brein gewoon niet makkelijk. De wil is er wel, maar ik moet zoeken naar de manier die bij mij werkt. Dat is een zoektocht."

Maar ze kan gelukkig ook wel dingen benoemen die ze mooi vindt aan haar zelf:
"Ik vind dat ik mooie ogen heb en een mooie haarkleur. En een mooi karakter ;)."

Rust in haar hoofd

Het liefst zou Geranda wat meer rust in haar hoofd hebben, zodat ze niet meer reageert alsof ze brandjes aan het blussen is. "Bewuster met dingen bezig kunnen zijn. Ik zou meer energie willen hebben om meer met mijn kinderen te doen."

Het voelt voor haar frustrerend dat, dat nu even niet lukt en misschien wel nooit gelukt is. 

Alleenstaande moeder 

"Ik ben er trots op dat ik met mijn volle hoofd en mijn volle agenda het toch allemaal maar doe als alleenstaande moeder Dat ik - ook al lukt het niet altijd - wel altijd probeer om er het beste van te maken."

De bewustwording rondom eten

Het grootste succes van Geranda tijdens haar 1:1 traject bij mij is:

"De bewustwording rondom het, al van kinds af aan, indelen van eten in een groep goed en een groep fout. En hoe hardnekkig dat is. Dat ik eten veel gebruik om een stukje rust te vinden die ik eigenlijk in mezelf mag zoeken En dat ik de lat wat lager mag leggen en mag accepteren wie ik ben. Daar ben ik nog niet 100%, maar het proces is in gang gezet."

Gun het jezelf

Wat Geranda jou als moeder mee wilt geven is:

"Gun het jezelf om los te komen van diëten en het schuldgevoel dat daar bij hoort. Het levert je helemaal niks op en kost alleen maar energie en levensvreugde. En dat laatste is zo belangrijk."

Rust rondom eten 

Geranda volgt bij mij het 1:1 traject; Rust rondom eten. Ben je benieuwd wat dit traject inhoudt en hoe het jou kan helpen? Klik dan hier voor meer informatie. 

Back to blog