Het dieetgat

Het dieetgat

Wanneer je besluit los te komen van de dieetcultuur is dat een ontzettend moedig besluit. Maar hoe meer je loskomt, hoe meer het je opvalt hoe erg de dieetcultuur in onze maatschappij verweven is. Pas dan merk je op hoe vaak afvallen en gewichtsverlies onderwerp van gesprek zijn. En jij kunt niet meer meepraten... Dat kan zorgen voor een gevoel van eenzaamheid... 

Een belangrijk inzicht

Eén van de mama's die lid is van de "Omarm je Mamalijf Academy" heeft afgelopen weken een belangrijk inzicht opgedaan:

"Ik heb vandaag een heel belangrijk inzicht opgedaan. Ben hier best trots op en vandaar dat ik hem even wil delen.

Ik heb eindelijk door waarom de dieetcultuur zo aan mij trekt. Het is niet eens zozeer de wens om af te vallen. Het is vooral het stukje saamhorigheid wat ik hierin altijd ervaren heb. Ik heb altijd deel uitgemaakt van fijne groepsapps, en met andere mensen met de zelfde doelen kunnen sparren. Ook veel naaste kon ik altijd appen en had vriendinnen als stok achter de deur en fijne pagina’s die ik volgde die mij echt entertainde met hun (dieet)content.

Nu ik niet meer bij de dieetcultuur wil horen en hier afstand van probeer te nemen merk ik dat dit best wel als een gat voelt. Ik mis dit. Ik mis de content, ik mis de prikkels en de gesprekstof. Ik mis het gevoel van saamhorigheid / verbondenheid. Het diëten zelf vind ik niet fijn, gewoon zelfs k*t, maar alles er omheen was wel heel fijn. Ik had altijd wel een “lotgenoot” om lekker mee te appen of iets.

Dit is voor mij echt een belangrijk inzicht waardoor het mij hopelijk wel lukt om er ver bij weg te blijven."

Het dieetgat

Diëten en deelnemen aan de dieetcultuur zorgt ervoor dat je, je verbonden voelt. Wanneer dat stopt val je letterlijk in een soort gat. Het dieetgat.

Uit de dieetcultuur stappen is ingewikkeld en het kan soms voelen alsof je hier alleen in staat. Iedereen om je heen is nog steeds bezig met afvallen, gewicht verliezen en diëten. Tot voor kort voelde je, je hier altijd verbonden mee. Misschien maakt je wel deel uit van apps of community’s met andere vrouwen/mama’s die allemaal naar datzelfde doel streefde; gewicht verliezen. Het voelde alsof je ergens bij hoorde. Je had altijd wel een lotgenoot waarmee je jouw struggles kon bespreken.

Je mist de verbinding

Nu je besloten hebt dat je uit de dieetcultuur wilt stappen, je niet meer alleen maar wilt focussen op afvallen en gewicht verliezen, maar op een gezonde relatie met eten en je lichaam en je gezondheid, voelt het alsof je in een gat valt. Je voelt je alleen, niemand begrijpt je, je mist de gesprekken, je mist het gevoel van ergens bij kunnen horen, de verbinding…

Probeer voor jezelf te bedenken wat het waard is. Alleen maar over diëten en afvallen praten is best oppervlakkig. Kijk met wie je wel de diepte in kunt gaan en een klik hebt op andere vlakken. Probeer de gesprekken ergens anders over te laten gaan. Zo leer je mensen ook op een andere manier kennen.

Wanneer je dieet is dat wat je met je leven doet

Verzamel mensen om je heen die uit de dieetcultuur zijn gestapt. Ontvolg op social media alle mensen die praten over diëten en afvallen en ga op zoek naar content/influencers die uit de dieetcultuur zijn gestapt.

Wanneer je dieet/afvalt is dat wat je doet met je leven. Misschien leuk om eens te onderzoeken wat je eigenlijk echt zelf leuk vindt. Waar liggen je interesses? Leuk om eens op onderzoek te gaan naar jezelf.

Uit de dieetcultuur stappen is eigenlijk een groot onderzoek naar jezelf. Wie ben jij eigenlijk echt? Wat zit er onder? 

Body & Mind Mom Tribe

Speciaal voor alle mama's die uit de dieetcultuur willen stappen en de verbinding met andere vrouwen/mama's missen heb ik een gratis community opgericht; Body & Mind Mom Tribe. Een tribe vol gelijkgestemde mama’s die klaar zijn met diëten en focussen op afvallen.

Want… “It takes a Village” om je sterk genoeg te voelen om die stap te durven nemen om uit de dieetcultuur te stappen.

Je bent op zoek naar een nieuwe groep; een ‘tribe’ waar je bij kunt horen. Je wilt weer die verbondenheid voelen. Het gevoel hebben dat je ergens bij hoort. Het samen kunnen doen. Samen streven naar dezelfde doelen. Je begrepen voelen en je wilt jouw struggles kunnen bespreken met mama’s die snappen waar je het over hebt en waar je tegen aan loopt.

In deze ‘tribe’ kun je verbinden met andere mama’s en jouw struggles delen. Maar ik deel ook veel waarde, onder andere:

💜Oefeningen en challenges
💜Resultaten van mama’s die bij mij een traject volgen en uitleg over hoe ze deze hebben behaald
💜Video’s, gratis trainingen en sessies die je kunt bekijken en waar je aan deel kunt nemen die jouw 
helpen bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en je mamalijf

Wil jij bij mijn 'tribe' horen?
Meld je dan hier aan voor de gratis community 

Back to blog