Ik vertelde haar over de schade die diëten je lichaam kan aanbrengen

Ik vertelde haar over de schade die diëten je lichaam kan aanbrengen

Noortje volgt bij mij het “Omarm je mamalijf” traject. Afgelopen maand, tijdens de supportcall Dieetvrij leven, vertelde ik haar (en de andere mama’s) over de schade die langdurig diëten en het continu doen van afvalpogingen, je lichaam kan aanbrengen.

Ze schrok en werd emotioneel.... Ze kon bijna alle symptomen afvinken.

Symptomen

Noortje schrok en werd emotioneel. Zij kon bijna alle symptomen en gevolgen aanvinken. Het was een flinke lijst en om dan te zien wat je, je eigen lichaam hebt aangedaan is best confronterend.

Een aantal van de symptomen waar zij uit kon kiezen:
- Gewichtstoename
- Vertraagde stofwisseling
- Schommelende bloedsuikerspiegel
- Chronisch moe
- Piekeren over wat anderen van je eetgewoonten vinden
- Niet eten in sociale situaties
- Strenge regels hebben wat betreft eten
- Stemmingswisselingen
- Je eigen lichaam niet vertrouwen
- Eetbuien
- Fysieke intimiteit vermijden

En dat is dus nog maar een fractie van de hele lijst…

Ze deed waarvan zij dacht dat het beste voor haar was

Ik vertelde haar dat dit niet bedoeld is om haar een rotgevoel te geven of om haar te vertellen dat ze iets fout heeft gedaan. Ze deed immers altijd waarvan zij dacht dat het beste voor haar was. Ze wist niet beter...

We leren van jongs af aan dat diëten en focussen op afvallen de juiste dingen zijn om te doen. Mensen die gewicht verliezen worden gecomplimenteerd en wanneer je slanker bent dan voorheen dan wordt je ineens als mega gezond gezien. 

Gezien de schade die diëten je lichaam kan aanbrengen is dat laatste helaas niet het geval. 

Inzicht

In mijn trajecten vertel ik de mama's dan ook altijd over de schadelijke, vooral lange termijn, effecten van diëten. Op de korte termijn kan diëten heel positief voelen. Je valt af, je voelt je zelfverzekerder, je krijgt complimenten en je voelt je fitter en energieker. Over de schadelijke lange termijn effecten, wordt helaas maar weinig gesproken.

Het inzicht in deze schadelijke effecten is dan ook niet bedoeld om iemand af te straffen of om te vertellen dat iemand het al die tijd fout heeft gedaan. Nee, dit inzicht is bedoeld om je bewust te maken dat veel van de klachten en/of problemen die je ervaart hoogstwaarschijnlijk juist worden veroorzaakt door diëten. Dit inzicht is de eerste stap die nodig is om los te kunnen komen van diëten. 

Kan ik het weer ongedaan maken?

Aan het eind van de call stelde ze mij, terecht, de vraag; “Kan ik alles wat ik mijn lichaam aan heb gedaan ook weer ongedaan maken?”

Gelukkig kon ik haar gerust stellen, want het is mogelijk om de schade van diëten ongedaan te maken. Het heeft vaak wel wat tijd en geduld nodig. Maar uiteindelijk zal het lichaam weer herstellen.

Hoe dan?

Was, heel terecht, haar volgende vraag. k zei tegen haar dat je het eigenlijk zo moet zien dat diëten aan de ene kant staat en daar tegenover staat Intuïtief Eten.

Ze haalde opgelucht adem, omdat ze wist dat ze zich niet meer hoefde te focussen op die eeuwige strijd rondom haar gewicht, maar aan de slag kon gaan met het herstellen van haar lichaam en dat haar einddoel rust en ontspanning zou zijn. Iets waar ze al heel lang naar verlangde...

Wil jij ook los komen van diëten en de schadelijke effecten van diëten ongedaan maken? Kijk dan eens of het "Omarm je mamalijf" traject wat voor jou is! In dit traject gaan we samen aan de slag om stap voor stap los te komen van diëten en laten we je lichaam herstellen. Klik hier voor meer informatie!

Back to blog