Hoe gaat het met jouw goede voornemens?

Hoe gaat het met jouw goede voornemens?

Het einde van 2023 is in zicht. Dat is altijd een perfect moment om even te reflecteren op het afgelopen jaar. Daarom is dit ook niet zomaar een blog, maar een blog waarmee jij echt aan de slag kan. Dus pak pen en papier bij de hand en ga er maar eens goed voor zitten. Wat ik met je ga bespreken kan ontzettend waardevol voor je zijn! 

Goede voornemens

 • Had jij goede voornemens voor 2023? Bijvoorbeeld 3x per week naar de sportschool, stoppen met calorieën tellen, 5 of misschien wel 10 kilo afvallen, niet meer snoepen, geen alcohol meer drinken, alleen nog maar gezond eten...
 • Heb jij die goede voornemens volgehouden? Misschien wel, maar misschien ook niet? Of maar voor een gedeelte....?
 • Hoe voel jij je daarbij? Ben je blij, opgelucht, trots of eerder teleurgesteld, verdrietig, boos, gefrustreerd, gefaald...

Het niet halen van je goede voornemens en je daar teleurgesteld over voelen is heel normaal. Lees maar gauw verder. 

Heel eerlijk? Ik doe al een hele tijd niet meer aan gezonde voornemens. Ik weet namelijk dat wanneer ik mezelf iets opleg en ik het moet doen van mezelf, ik het hoogstwaarschijnlijk toch niet ga helen. Het mislukt en vervolgens heb ik het gevoel dat ik gefaald heb. Misschien is dat voor jou ook herkenbaar?

Daarom is het veel fijner om op je eigen tempo, stap voor stap, aan gezonder gedrag te werken. In plaats van, van jezelf te verwachten dat je ineens op 1 januari alles anders gaat doen. Dat werkt gewoon niet!

Maar wat nu als ik in 2024 echt gezonder wil gaan leven?

Het is normaal dat je behoefte hebt aan een startpunt om écht aan de slag te gaan. Dat geeft houvast en een punt om naar toe te werken. Dus dat is heel logisch. 

Tegelijkertijd werkt dat ook niet, want door van één startpunt uit te gaan en van jezelf te verwachten dat je gelijk al je gedrag verandert hebt, dat is onmogelijk. Daarmee leg je de lat veel te hoog voor jezelf en is de kans groot dat je het niet vol gaat houden. 

Maar wat moet je dan wél doen? Lees vooral nog even verder...

Wat wil je echt?

Om écht in actie te komen en verandering te krijgen, is het noodzakelijk dat jij jouw dieperliggende verlangens ontdekt. Enkele vragen die je, je daarbij kan stellen:

 • Wat is het dat jij écht wil?
 • Wie wil jij écht zijn binnen dit en een jaar, 2 jaar, 5 jaar of 10 jaar?

​Dat lijken misschien grote vragen om bij stil te staan, zo aan het einde van het jaar en in de feestdagendrukte, maar ik wil je echt uitnodigen om er eens pen en papier bij te nemen en daarmee aan de slag te gaan! Er is immers geen enkele reden waarom vandaag niet dag 1 kan zijn waarop jij écht naar jouw kernverlangens gaat toewerken. 

Kernverlangens

Kernverlangens ontdekken is vaak niet zo simpel. Je moet vaak echt diep in jezelf graven om deze te ontdekken. Ik help je hieronder een handje:

 • Wil jij meer bewegen? Dan is jouw kernverlangen misschien om meer energie te hebben of sterker te worden of fysiek mee te kunnen wanneer je bijvoorbeeld in de speeltuin gaat spelen met je kids
 • Wil jij afvallen? (ja, dat mag nog steeds een wens zijn) Dan is jouw kernverlangen misschien om een beter lichaamsbeeld te krijgen, je beter te voelen in je vel, leuke kleren te kunnen dragen, niet beoordeeld te worden...

Maar hoe bereik ik dat dan?

Wanneer je mensen zou vragen naar hun minder goede eigenschappen, zal eentje daarvan vaak zijn dat ze te streng zijn voor zichzelf. Veel voorkomende voornemen-gerelateerde struggles zijn dan ook de volgende

 • Ik ben in 2023 helemaal niet zo gegroeid als ik zou willen
 • Ik struggle nog steeds met eetbuien, ook al probeerde ik zo hard om er van af te te raken
 • Ik blijf verslaafd aan zoet
 • Ik duik meteen in de voorraadkast wanneer ik thuis kom van het werk
 • Ik snack standaard wanneer ik 's avonds op de bank zit
 • Ik doe nog steeds aan emotie-eten
 • ...

Herkenbaar? Ik hoor dan vooral terug dat mama's te streng zijn voor zichzelf en dat schuldgevoelens een grote rol spelen. We verwachten zo veel van onszelf en verwachten daarbij ook nog eens dat we alles alleen moeten kunnen. We denken vaak dat we het zelf wel opgelost krijgen.

Te moeilijk om hulp te zoeken

Veel mama's vinden het te moeilijk om hulp te zoeken.

Daarbij heb ik opnieuw 2 reflectievragen:

 • Wat doe je als je kiespijn hebt? Juist, je gaat naar de tandarts.
 • Wat doe je als je ziek bent? Juist, je gaat naar de dokter.

(ik weet dat dit niet voor iedereen zo is, maar voor de meesten wel, vandaar dat ik graag deze voorbeelden gebruik)

Bij eten en een gezonde leefstijl is dat vaak een ingewikkeldere kwestie, omdat er veel schaamte en angst rond het onderwerp hangt:

 • Je bent misschien bang om veroordeeld te worden
 • Je bent misschien bang dat het toch weer niet werkt
 • Je bent misschien bang dat je je weer teleurgesteld gaat voelen
 • Je bent misschien bang om weer te falen
 • Je schaamt je misschien voor waar je nu staat
 • Je schaamt je misschien voor hoe ver je het hebt laten komen

Hulp zoeken

Om hulp vragen kan voor veel mama's voelen als een zwakte, maar hulp zoeken en deze accepteren maakt je juist ontzettend sterk! Toch kan het moeilijk zijn. 

Gelukkig is het wel een vaardigheid die je kunt oefenen en ook eentje die echt de moeite waard is om te ontwikkelen. Dit is wat de échte impact van hulp zoeken kan zijn:

 • Je wordt veel milder t.o.v. jezelf met als resultaat een beter zelfbeeld
 • Je leert over eetbuien, wat oorzaken kunnen zijn en hoe je ze aanpakt, met als resultaat véél minder eetbuien. Ik zeg bewust: veel minder, want ik kan nooit beloven dat je er nooit meer eentje zal hebben.
 • Je leert hoe je kan omgaan met emoties waardoor emotie-eten vermindert
 • Je leert hoe je voedzame maaltijden stap voor stap samenstelt met als resultaat een voedzamer eetpatroon
 • Je leert afscheid te nemen van dieetgedachten en dieetgedrag, met als resultaat dat je een eetpatroon kunt opbouwen dat je heel makkelijk kan volhouden. 
 • Je leert over zwart-wit denken waardoor je niet meer hervalt in de alles-of-niets mentaliteit
 • Je voelt je niet alleen

 Is dit een verkooppraatje?

Zeker niet! Ik vind het vooral belangrijk dat jij je durft open te stellen voor hulp. De juiste hulp. Niet de Quick fix of valse belofte hulp. En waar jij die zoekt dat maakt voor mij niet uit. Zolang het jou maar lukt om die hulp te accepteren en jij in 2024 eindelijk (echt) kunt gaan werken aan jouw gezondheidsdoelen en niet zoals in 2023 jouw doelen niet haalt of jezelf nog meer schade toebrengt door te blijven focussen op afvallen en diëten. 

Maar ik ben er wel van overtuigd dat ik jou de juiste hulp kan bieden. Ik kan jou helpen om te groeien en de beste versie van jezelf te worden. Om lekkerder in je vel te zitten en je comfortabel te voelen in je mamalijf. Ik weet zeker dat dit ook bij jou mogelijk is! Waarom? Ik heb al heel veel andere mama's mogen helpen dit te bereiken en het zou voor mij een eer zijn om jou ook te mogen helpen!

Wil je mijn hulp?

Zet dan maandag 22 januari 2024 met dikke letters in je agenda, want vanaf die datum openen de deuren van het "Omarm je mamalijf" traject zich weer en kun je, je weer aanmelden. 

Dit online groepstraject gaat jou helpen lekkerder in je vel te zitten, je comfortabel te voelen in je mamalijf, emotie-eten achter je te laten, eetbuien te verminderen, schuldgevoelens te verminderen, een manier van bewegen te ontdekken die werkt voor jou, te werken aan een gezond eetpatroon die bij jou past en om niet te wachten om het leven te leiden wat jij graag zou willen (omdat je vindt dat je er eerst op een bepaalde manier uit moet zien), maar nu al dingen te doen waar jij gelukkig van wordt en waarmee je beter voor jezelf zorgt. Zodat jij ook nog eens een beter voorbeeld kunt zijn voor je kindje(s) en dat allemaal met een flinke dosis steun en liefde van mij persoonlijk. 

- Being a mom is the best reason you'll ever had to take care of yourself - 

Het "Omarm je mamalijf traject start donderdag 1 februari. Meer informatie over het groepstraject kun je hier vinden. 

Back to blog