Het taboe rondom eetbuien

Het taboe rondom eetbuien

Ik heb gemerkt dat er best wel een taboe zit op het hebben van eetbuien. 
 
Er wordt vrijwel niet over gesproken. Er zit veel schaamte achter,  schuldgevoelens en onzekerheid. Hierdoor lopen de meeste mama's jarenlang rond met deze worsteling. Gemiddeld worstelen mama's meer dan 20 jaar met hun eetbuien, voordat ze hier hulp voor zoeken! 
 
Terwijl… wanneer er wel meer over gesproken zou worden, we zouden ontdekken dat er zoveel mama's zijn die hier tegen aan lopen. 
 
Dat het niks is om je voor te schamen en dat je er eigenlijk niks aan kunt doen dat je dit ervaart. Het hebben van eetbuien is namelijk meestal het gevolg van de verwoestende dieetcultuur waarin wij leven. 
 
De dieetcultuur waarin wij er met zijn allen van overtuigd zijn geraakt dat het normaal is om jezelf uit te hongeren, jezelf dingen te verbieden, regels voor jezelf op te stellen en je te focussen op alles wat er niet goed is aan jezelf en je lichaam. 
 
Maar weet je; juist dat is wat ervoor zorgt dat jij blijft worstelen met die eetbuien. 
 
We hebben vaak van alles geprobeerd, maar niks lijkt te helpen. In tegenstelling; er komen juist alleen maar meer vragen naar boven:
 
‘Hoe kan ik leren omgaan met de eetbuien
‘Wanneer stopt het nu eens?'
‘Moet ik nog strenger zijn voor mezelf?'
‘Hoe kan ik eindelijk dat gewicht verliezen?’
‘Wat zorgt ervoor dat ik leer stoppen met eten?’
‘Hoe kan ik die eetbuien verminderen?’
'Wat werkt wel?"
‘Hoe vind ik het vertrouwen weer terug in mijn lichaam?’
‘Hoe ontwikkel ik een betere relatie met eten?’
 
Maar bij wie vind je dan de antwoorden?
 
Er zijn heel coaches en professionals die je vertellen dat je van je eetbuien af kunt komen door je heel erg te focussen op gezond eetgedrag, meer bewegen en gewicht te verliezen. Misschien heb jij al veel geprobeerd om de strijd te stoppen....?
Het klinkt inmiddels bijna te mooi om waar te zijn, hè? Een eetbuivrij leven. Dat zou ik ook denken als ik niet beter zou weten. Het is goed om sceptisch te zijn. 

Maar het feit dat je deze gedachte hebt, betekent dat jij ergens de overtuiging hebt dat jij stuk bent. Dat jij nooit van je eetbuien afkomt. En dat verhaal dat je jezelf vertelt is gewoon niet waar! Ook jij kunt van jouw eetbuien afkomen. En waarschijnlijk heb jij in het verleden gewoon nog de verkeerde tactieken gebruikt om ervan af te komen, of miste je begeleiding om door die moeilijke periodes heen te komen.

Ik geloof dat er voor iedereen een weg is van hun eetbuien af te komen. NIEMAND is geboren met eetbuien.

Programma "Eetbuivrij leven"

In maart gaat mijn nieuwe programma "Eetbuivrij leven" online. Dit is een persoonlijk online 1:1 progamma van 12-weken waarin ik jou stap voor stap begeleid om jouw eetbuien te stoppen.

Met dit programma ga ik jou weer laten luisteren naar de behoeftes van jouw lichaam, waar we WEL allemaal mee geboren zijn. Het is niet het zoveelste dieet. We gaan voor langdurig resultaat, zonder focus op gewichtsverlies. Een skill die je letterlijk de rest van je leven kunt inzetten. . 

Wil je meer informatie over dit nieuwe traject?  Klik dan hier!

Back to blog