Afvallen voor je gezondheid

Afvallen voor je gezondheid

“Hoe kan ik mijn mamalijf omarmen, terwijl ik eigenlijk zou moeten afvallen voor mijn gezondheid?”

Dit is wat een mama mij vroeg tijdens haar eerste kennismakingsgesprek met mij. En ik kan mij voorstellen dat dit misschien ook iets is waar jij mee worstelt?

Allereerst wil ik eerst even een misverstand de wereld uithelpen; ik ben niet tegen gewichtsverlies. Dat is vaak wel wat er gedacht wordt bij Intuïtief Eten en een gewichtsneutrale benadering. Het enige is, is dat ik niet focus op gewichtsverlies. Afvallen is bij mij nooit het doel.

Wat niet wilt zeggen dat wanneer je bij mij besluit een traject te gaan doen, dat je nooit meer gewicht verliest hè. Want dat kan altijd een bijkomstigheid zijn van weer luisteren naar je lichaam.

Afvallen en lekker in je vel zitten hoeven in principe niks met elkaar te maken te hebben. Want wanneer je heel goed nadenkt over hoe je vroeger over je lichaam dacht, weet je dat het gewicht niet persé het probleem is. Want was er niet altijd wel iet wat niet goed was aan je lijf?  

Zolang jij vastzit in die overtuiging dat jouw gewicht bepaald hoe jij je voelt en jij je alleen maar focust op alles wat niet goed is aan je lijf, zal het nooit goed genoeg zijn. Ook niet als je die kilo’s afvalt.

Weet dat de wens om af te vallen heel begrijpelijk is! Het is niet slecht en dat verlangen mag er gewoon zijn. We leren immers ons hele leven dat je af moet vallen (dun moet zijn) om je gelukkig, aantrekkelijk en mooi te voelen. Dus er is niks mis met dat verlangen.
 
Maar als jij je altijd blijft focussen op datgene wat niet goed is aan jezelf en vanuit die onvrede naar jezelf blijft kijken, kun je zoveel afvallen als je wilt het zal nooit goed zijn. Denk maar eens terug aan hoe het vroeger was…. Was er ooit een moment dat je wel goed genoeg was? Dat je tevreden was en dat je niet dat verlangen had om af te vallen?
 
Als dit altijd het pad is geweest die jij bewandeld hebt en als jij er altijd voor gekozen hebt om keuzes te maken vanuit onvrede zal je inderdaad nooit dat gevoel hebben gehad dat je ok bent zoals je bent. Het is dan erg moeilijk om je voor te stellen dat dit wel mogelijk is. Om je voor te stellen dat jij jouw mamalijf kunt accepteren zoals het is.
Maar als jij open staat voor iets nieuws. Als jij er voor open staat om op een andere manier naar jezelf en naar je lichaam te kijken en als jij niet van jezelf verwacht dat je alles mooi moet vinden aan jezelf. Zul je merken dat je vanzelf die transformatie gaat maken. Je focust je niet meer op alles wat niet goed is aan je lijf, maar je focust je op wat je lichaam kan en wat zij jouw gebracht heeft. Je voelt geen druk meer dat je alles mooi moet vinden aan jezelf, maar je kunt op een neutrale manier naar jezelf kijken, zonder negatieve gedachten of kritiek.


Hoe zit dat dan met afvallen voor je gezondheid

Allereerst klinkt het natuurlijk beter als iemand zegt dat hij moet afvallen voor zijn gezondheid in plaats van dat hij wilt afvallen om te voldoen aan een bepaald schoonheidsideaal. Het klinkt misschien ook logischer.

Het doelbewust proberen af te vallen leidt eigenlijk altijd tot een vicieuze cirkel van opletten, lijnen en diëten en aan de andere kant overeten, onrustig eetgedrag en misschien wel het hebben van eetbuien.

De focus leggen op afvallen vergroot de obsessie rondom eten en helaas zorgt het in de meerderheid van de gevallen op de lange termijn juist voor toename van gewicht.

Daarnaast is het vaak BMI die zegt dat je te zwaar bent en je zou moeten afvallen voor je gezondheid. BMI is nooit bedoeld geweest om gezondheid te meten. Je gezondheid is zoveel meer dan alleen je gewicht! 

Dus maak jij je zorgen om je gezondheid?
Focus je dan ook op je gezondheid en niet op je gewicht.

Omarm je mamalijf Academy

En dat is precies wat we in de “Omarm je mamalijf Academy" doen! In de Academy draait het allemaal om goed voor jezelf en je gezondheid zorgen. Ik leer je bewuste keuzes maken vanuit liefde en respect voor jezelf. We laten samen de onvrede over je lijf los, zodat je het jezelf ook daadwerkelijk waard vindt om goed voor te zorgen Dat maakt het makkelijker om gezond gedrag vol te houden op de lange termijn. 
 
Maar wanneer jij jezelf kunt omarmen dan gat het eigenlijk niet meer over volhouden. Want als jij respect hebt voor jezelf en je mamalijf, wil je altijd goed voor jezelf zorgen en zul je daar ook (voor jou) de juiste keuzes bij maken. 
Wil jij werken aan het verbeteren van jouw zelfbeeld? Wil jij leren hoe je vanuit respect voor je mamalijf bewuste keuzes kunt maken? Wil jij goed voor jezelf zorgen en gezond eten, zonder dat het gelijk aanvoelt als straf?
Check dan hier eens of de "Omarm je mamalijf Academy" iets voor jou is!
Back to blog